S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení.

Menu

 
Reels Image

5 dôvodov, prečo maľovať akrylom namiesto olejových farieb

30.05.2019

5 dôvodov, prečo maľovať akrylom namiesto olejových farieb

Sú praktické, finančne nenáročné a môžeš ich mixovať rôznymi, aj netradičnými spôsobmi. Toto sú len tri z najmenej 10 výhod, ktoré mi napadnú pri slove akrylové farby. Poď so mnou skúmať, prečo je maľovanie akrylkami v tomto storočí populárnejšie, než olejomaľba.

Prečo maľovanie akrylom?

Cítiš, že je čas na zmenu? Mám dojem, že moderné umenie patrí akrylu a jeho širokým umeleckým, či kreatívnym možnostiam. Na trhu pribúda čoraz viac akrylových médií, ktoré pomáhajú posúvať hranice tvorby od dvojrozmerných k viacrozmerným dielam alebo naopak, k maľovaniu tekutým, fluidným akrylom. Zároveň sa výrobcovia snažia o dôkladnejšiu ochranu zdravia a životného prostredia, za ktorou výroba olejových farieb vo väčšine prípadov zaostáva. Poďme dať hlbšiu reč o tom, prečo sú akrylové farby vhodnejšie pre tvoje umenie viac, než tie olejové.

akrylove_farby

Vymeň staré dobré olejové farby

Stretávam sa s názorom, že tradiční umelci spájajú maľovanie akrylovými farbami s výtvarnou výchovou, či umeleckou školou pre začiatočníkov. Samozrejme, olejové farby idú s ľudstvom azda už od čias dinosaurov a treba k nim mať patričnú úctu. V modernej rýchlej dobe je však maľovanie akrylom šikovnejším riešením. Najmä teoretici výtvarného umenia učia svojich študentov, že ozajstní umelci používajú olejové farby, nie akrylové. Podľa mňa sú akrylové farby podceňované a chcem ti predstaviť hlavné dôvody, prečo sa do nich oplatí zamilovať. Najprv sa však pozrime, kde vznikli akrylové farby.

Kedy vznikli akrylové farby?

Pred rozhodnutím, či si vyberiem olej, alebo akryl, som sa zamyslela nad tým, kde sa akrylové farby vzali. Dopátrala som sa, že boli vynájdené uprostred 20. storočia ako alternatíva k toxickým, drahým a pomaly schnúcim olejovým farbám. Ich kvalita však nebola na začiatku cesty ideálna. “Jeden z dôvodov, prečo si ľudia nezvykli na akrylové farby, je, že prvé z nich boli príliš kriedové, extrémne matné a neobsahovali veľa silných pigmentov,” vysvetľuje Rhéni Tauchid, umelec a autor čerstvého vydania knihy z roku 2018 s názvom Akrylové farby: Médiá & Metódy, ktorú vám vrelo odporúčam. Všetko sa však náhle zmenilo. Rýchlo sa vyvinula technológia ich výroby a stali sa vysokokvalitným médiom na maľovanie, ktoré je bezpečné pre zdravie umelca. O populárnosť akrylových farieb sa zaslúžili maliari ako David Hockney, Helen Frankenthaler a Mark Rothko. “Čím viac sa ľudia dozvedali o možnostiach použitia akrylu, stali sa viac obľúbenými aj ako profesionálne médium.“ poznamenal Tauchid.

Poďme si zhrnúť, prečo je dobré skamarátiť sa s akrylovými farbami:

1. K maľovaniu akrylom potrebuješ len pár jednoduchých pomôcok

Akrylky nie sú náročné a myslia na tvoj rozpočet. Kým pri maľbe olejovými farbami potrebuješ niekoľko finančne náročnejších pomôcok, napr. terpentín, médium, olej, štetce s prírodnými vlasmi, gesso, plátno, a samozrejme, dobre vetraný priestor; pri akrylových farbách ti stačia maximálne 4 veci, ktorých zaobstaranie je rozhodne lacnejšie: samotná akrylová farba, syntetický štetec, nádoba s vodou a povrch, na ktorý ideš maľovať, najčastejšie je to maliarske plátno.

Ušetrené peniažky Tauchid odporúča radšej investovať do kvality akrylových farieb - čím vyšší stupeň svetlostálosti si zadovážiš, tým viac trvácneho pigmentu ťa prekvapí. Svetlostálosť je na farbách uvedená pod značkou +, takže čím viac +, tým vyššia kvalita. S farbami je to ako stavať dom: musíš mať poriadne základy, aby vznikla silná stavba.

Môj tip: vysoko svetlostále akrylové farby Amsterdam od značky Royal Talens 

Čo sa týka štetcov, pri akryle ich nepotrebuješ toľko, ako pri olejomaľbe. Najideálnejšie sú tie so syntetickými štetinami. Umelé vlasy si totiž lepšie poradia so štruktúrou akrylových farieb. Plusom je tiež jednoduché čistenie štetcov, ktoré stačí umyť pod vodou, príp. s použitím mydla. Čistenie štetcov od olejovej farby si vyžaduje riedidlo ako terpentín či iné toxické prípravky a okrem zápachu ťa bude tento proces stáť aj dosť času. Ak používaš paletu, akrylku z nej môžeš pekne zoškrabať, alebo ju jednoducho nechať vyschnúť a zlúpnuť.

malba_akrylom

2. Akryl = kontrola nad konzistenciou a textúrou

Jednou z najlepších vlastností akryliek je to, že sú flexibilné. Keď sa rozhodneš pridať médium (prípravok, ktorý riedi, alebo zhusťuje farbu), dosiahneš tým kvalitu podobnú iným druhom farieb. Napríklad keď primiešaš spomaľovač schnutia, máš pocit, ako keby si maľovala farbami na olejovej báze. Existujú médiá, pomocou ktorých vytvoríš aj popraskaný efekt, trblietanie, alebo ťa možno osloví médium pre extra rýchle schnutie, aj keď akrylová farba uschne rýchlejšie, než si stihneš vypiť kávičku.

Pre lepšie pochopenie, ako akrylové médiá pomáhajú farbám, Tauchid radí zoznámiť sa s 5 kľúčovými pojmami: viskozita (konzistencia), krkolomné slovo reológia (tok farby), lesk, relatívne pokrytie (miera priehľadnosti), a textúra (plastickosť v priestore). Fúúúúha, toľko teórie. Cítim sa trochu ako na prednáške vysokej školy. Dôležité je však pochopiť, že každý z týchto parametrov hrá dôležitú úlohu v tom, ako sa bude akryl na plátne správať. Ak s akrylovými farbami začínaš, no už máš skúsenosti napr. s akvarelom, pomocou médií sa môžeš postupne prispôsobiť správaniu farieb, aby bol výsledok podľa tvojich predstáv

Môj tip: neskutočne hustá a bohatá akrylová farba Gallery od značky Winsor&Newton 


3. S akrylom môžeš maľovať kdekoľvek

Aj ty poznáš ten príbeh, v ktorom maliar prerobil svoju spálňu na ateliér? Bohužiaľ, pri olejových farbách to nie je najideálnejšie riešenie, pretože si vyžadujú dobre vetraný priestor. Farby na olejovej báze obsahujú veľa toxických prvkov, ktoré sú nebezpečné pre zdravie a keď ateliér nie je dobre vetraný, minerálne liehy a terpentín zahĺtia vzduch výparmi. Ak teda nemáš budget pre svoje vlastné tvorivé študio s oknami alebo len jednoducho chceš maľovať v kuchyni či obývačke, akrylky sú skvelou voľbou. Vyrábajú sa na báze vody, nemusíš ich riediť ďalšími smradíkmi. Riediteľnosť vodou uľahčuje tiež umývanie rúk, pretože olejové farby idú dolu len veľmi ťažko a môžeš si podráždiť pokožku. Tento faktor spolu s príjemnou cenou a bezpečnosťou je ďalším dôvodom, prečo sa akrylové farby používajú v umeleckých školách.

priehladnost_akrylovych_farieb

4. Akrylky schnú rýchlo, preto môžeš vrstviť farby rýchlejšie

Vrstva k vrstve a vzniká majstrovské dielo. Len si predstav tú radosť z pohybu štetcom, či špachtľou. Akrylové farby môžeš na seba ukladať dosť rýchlo na to, aby vytvorili  tzv. glazúru - textúru vybudovanú nad predošlými vrstvami. Môžeš použiť aj glazovacie médium, ktoré sa vyrába z tekutých polymerových živíc, aby tvoje dielo nadobudlo viac priehľadnosti a tekutosti.

5. tvoja maľba sa môže zmeniť na sochu

Ďalším úchvatným aspektom akryliek je ich možnosť zmeniť sa na trojdimenzionálnu formu. “Olejovky, akvarelky alebo farby na báze vosku sa majú prilepiť na povrch a ostať na ňom, kým akrylky sa môžu zlúpnuť z nelepivého povrchu a použiť ako jemný sochársky materiál, takže prevyšujú sféru farby a prenikajú do sféry sochy a koláže.” opisuje Tauchid extrémne vedeckým jazykom. Zjednodušene, akrylky sú ideálne na kolážovú techniku, pri ktorej sa lepia kúsky rôznych médií pomocou akrylu na plátno a vznikajú trojrozmerné diela.

Akrylové farby sú nesmierne všestranné. Mne najviac zaimponovali práve preto, že sa hodia pre umelecké tvorenie, rovnako ako pre kreatívne projekty. Maľovanie akrylom je rýchle, šikovné a ekologické. Verím, že aj ty objavíš ďalšie dôvody, prečo sa do akrylu zamilovať.

malovanie_akrylom

Veľa radosti z tvorenia ti praje Ingrid

.

akrylová_farba_royal_essentials akrylová_farba_solo_goyaakrylova_farba_van_gogh_artmie

 

Blog ARTMIE

Štítky

akrylové farby Euforia farby Cacadu farby na kožu nápady na darčeky plaster art setacolor ako nakresliť motýľa ako zabaviť deti počas karantény akryl akrylová farba Pentart akrylová fixa akrylové farby akvarelové farby akvarelové popisovače Amsterdam aranžovanie ARTMIE batikovanie betón butter pasta ceruzka čo darovať čo darovať umelcovi COPIC Dekor Paint dekorácia dekupáž drevená doska Ecoline ekologické maľovanie euforia European Art Awards exteriérový stojan Faber-Castell farba roka farby na keramiku farby na porcelán farby na sklo farby na telo farby na textil farby na tvár farby pre deti farby svietiace v tme filmy o umelcoch fixky na kožu fixky na textil fluorescenčné farby freska Gesso guľatý štetec gvašové farby háčkovanie hand lettering heavy body hustota akrylových farieb impasto Inktober ARTMIE jarnetvorenie kaligrafia Koh-i-noor korálky kreslenie kriedová farba kvíz lak liatie akrylových farieb linoryt makramé maľba gvašom maľovanie na drevo maľovanie na hodváb maľovanie na kožu maľovanie na kožu maľovanie na sklo maľovanie na textil maľovanie na tvár maľovanie podľa čísel maľovanie s deťmi maľovanie špachtľami markery maskovacie médium metalická farba metalickapasta micron perá midas Midas pasta miešanie akrylových farieb modelovacia hmota modelovanie mramorovanie Mucki napady napínacie lišty návod na kreslenie netoxické farby olejové farby Olejové Pastely paletový nôž pasparta pasta pébéo Pigma Micron plátno popisovače na sklo a porcelán pouring art prírodné farby prstové farby rám reliéfna pasta Royal&Langnickel šablóna na maľovanie šablóny na textil Sakura perá samotvrdnúca modelovacia hmota scrapbooking šeps ShopRoku sieťotlač sketchbook journal Soft Body Solo Goya Triton špachtle sprej štetec stojan štruktúry svetlostálosť techniky akryl tekutametalickapasta terpentínový olej tip na darček tipy transfer trendy v maľovaní u nás v Artmie uhlík vajíčka Van Gogh vlnenie papiera vosk živica zlato

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZDk3Ym
Obľúbené produkty
Celkom: 0
Všetko do košíka
Doprajte si tvorivé prekvapenie
{IMAGE}
{NAME}
Skladom Číslo: {NUMBER} Cena: {PRICE} €
-
1
+
Pridať do košíka
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Skladom Číslo: {SECOND_NUMBER} Cena: {SECOND_PRICE} €
-
1
+
Pridať do košíka